„Malí, ale šikovní“, tak by se daly charakterizovat mikronutrienty, jako jsou vitaminy, stopové prvky nebo omega-3 mastné kyseliny, které jsou zcela zásadní pro správné fungování našeho imunitního systému.
Antioxidanty
V našem těle dochází k řadě chemických reakcí, v jejichž důsledku vznikají volné radikály. Pokud se nahromadí, mohou poškozovat buňky nebo přímo DNA. Aby k tomu nedocházelo, přicházejí na řadu antioxidanty, které proti těmto škodlivým volným radikálům bojují.
Nejúčinnějším antioxidantem je vitamin E, který chrání hlavně membrány buněk. Mimo to dokáže stimulovat imunitní systém a zmírňuje alergickou reakci.
Nejspíš nejznámějším antioxidantem je vitamin C. Na rozdíl od vitaminu E je rozpustný ve vodě a chrání buňky proti volným radikálům zevnitř.
Volné radikály nepoškozují pouze naše buňky, ale i buňky bakterií, které napadají náš organizmus. V tom jsou při infekci žádoucí. Proto je důležitá rovnováha antioxidačních procesů a procesů, při nichž volné radikály vznikají. Tu spolu s ostatními antioxidanty zajišťuje betakaroten.
Vitaminy
Ne všechny vitaminy jsou však antioxidanty. V imunitním systému hrají roli i ty, které pomáhají při samotném vzniku buněk nebo redukci škodlivých látek.
- Vitamin A je důležitý pro stavbu kůže a sliznic, které tvoří první bariéru pro vstup cizorodých látek. Jeho nedostatek se proto spojuje se sníženou schopností zneškodňovat bakterie a zvýšenou náchylností k onemocněním dýchacích cest.
- Ze skupiny vitaminů B se vitamin B6 podílí na tvorbě protilátek a dokáže bojovat proti infekcím dýchacích cest. Naopak vitamin B9, známější jako kyselina listová, snižuje v krvi koncentraci homocysteinu – látky, která bývá považována za rizikový faktor nemocí srdce a ve vyšším množství poškozuje buňky.
- Vitamin D plní svou ochranitelskou roli na všech frontách. Je nezbytný k tvorbě buněk imunitního systému, posiluje jejich aktivitu a aktivuje enzymy imunitních procesů. Nízká hladina vitaminu D v krvi se dává do souvislosti se zvýšeným rizikem autoimunitních chorob, jako jsou roztroušená skleróza nebo cukrovka 1. typu.
Omega-3 mastné kyseliny
- V imunitním systému je nejdůležitější rovnováha. Zatímco omega-6 nenasycené mastné kyseliny vedou k tvorbě zánětlivých látek v těle, omega-3 tvoří jejich protipól a vytvářejí látky působící proti zánětu.
Stopové prvky
- Ruku v ruce s vitaminem C působí jako antioxidant také zinek a selen. Podílejí se na tvorbě látek imunitního systému a celý proces regulují.
(eha)