Vitamin D má nezastupitelnou úlohu v metabolismu vápníku a fosforu, čímž pomáhá udržovat zdravé kosti a svaly. Navíc podporuje správnou funkci imunitního systému, kterou se zabýváme v níže uvedeném článku.
Vitamin D vás může ochránit před infekcemi
O vitaminu D se v posledních letech hovoří v souvislosti s imunitním systémem, respektive posilováním obranyschopnosti organismu. Ovlivňuje totiž pozitivně aktivitu některých imunitních buněk, které jsou následně schopné bojovat proti infekci (bakteriím a virům). Působí na buňky vrozené imunity (monocyty, makrofágy a dendritické buňky), u kterých podporuje fagocytózu (pohlcení mikroba) a následné vystavení jeho „vzorku“ na svém povrchu. Tím jsou aktivovány buňky získané imunity, tj. T- a B-lymfocyty, což vede v konečném důsledku k produkci protilátek.
Snížená hladina vitaminu D je prokazatelně spojena se zvýšeným výskytem virových infekcí horních cest dýchacích, jejichž původcem je např. virus chřipky nebo koronavirus. Dále byla u pacientů s nedostatkem vitaminu D zjištěna např. zvýšená citlivost k původci tuberkulózy (mykobakterie).
Studie navíc prokázaly, že nedostatek vitaminu D souvisí s některými autoimunitními chorobami, jako je roztroušená skleróza, revmatoidní artritida, celiakie (alergie na lepek), systémový lupus erythematodes, diabetes mellitus (cukrovka) 1. typu či lupénka. Například preventivní podávání vitaminu D v kojeneckém věku zřejmě snižuje riziko diabetu mellitu 1. typu. Není však zatím jasné, zda jeho užívání může zabránit rozvoji, nebo alespoň zmírnit průběh všech výše zmíněných onemocnění.
Jak a kdy je vhodné vitamin D doplňovat?
Nedostatkem vitaminu D trpí v zimních a jarních měsících více než 60 % osob starších 65 let. Tento problém se však netýká jen starších pacientů. Jeho hlavním zdrojem je totiž produkce v kůži vlivem slunečního záření. V menší míře jej lze získat ze stravy, zejména z tučných ryb (makrela, losos, sleď), oleje z tresčích jater či vaječného žloutku.
Stav zásobení organismu vitaminem D lze jednoduše určit stanovením jeho hladiny v krvi, kdy doporučená koncentrace je v rozmezí 50–125 nmol/l. Dostupný je ve dvou formách jako vitamin D2 (ergokalciferol) a D3 (cholekalciferol). K doplnění jeho hladiny je doporučeno užívat vitamin D3 pro jeho delší (metabolický) poločas. Jelikož se rozpouští v tucích, je vhodné jej užívat společně s jídlem s obsahem tuku (např. mlékem nebo jogurtem), aby bylo zajištěno jeho maximální vstřebání ve střevech. Dostupný je ve formě kapek nebo tablet. Některé jsou volně prodejné v lékárně, u jiných je nutný lékařský předpis.
(mafi)