Poradna lékaře

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Dotaz

Dotaz, 19. 4. 2021

Dobrý den, prosím o pomoc kam se mohu obrátit vyřešit zdraví, nechci nic, jen trochu fungovat, bohužel většinou má člověk pocit, že jen otravuje. Starám se o staré rodiče 84 a 79 leté a potřebuju fungovat aspoň trochu. Je mi 47 let, od 21 let otoky kloubů, puchýře na kloubech, léčeno různě kortikoidy, obstřiky, antibiotika atd efekt žádný... Mezi tím, pořád opakované záněty průdušek, bolesti kloubů, zad atd. 2007 autosera léčba nedokončená, nádor v dutině břišní cca přes 2 kg, z buněk granulozy s ložisky nekróz a místy s mitózami, léčba žádná, 2009 2menší, odebrány všechny ženské orgány. 2009 odebrána lymfa pravé tříslo, od 19 let boule plněné hnisem po těle, většinou vyřezáno, zlatý st.., přichází odchází stejně jako opary po těle. Od 2008 cysta na ledvině, jen hlídané velikost 1x ročně u urologa. Tarlovova cysta v páteři 2017 zjištěna, neřeší se. Pořád otoky kloubů, plné jantarové tekutiny ( bylo zkoušeno vytáhnout, obstřiky do 24 hod opět klouby plné, tak už se nedělá nic, léčba žádná). Opakovaně léčena borelióza, chlamydie,momentálně v pořádku. 2017 opakovaná trombóza 2x, plicní embolie 3x, neřeší se, teď si kupuju léky na ředění krve, abych neužívala Warfarin. Několik let zasílána na revmatologii (poslední revmatický ústav, léčba žádná) prý tam nemám již jezdit otoky nejsou revmatické. Ortopedie prý nemám jezdit mám si to řešit přes revmatiky, jenže několik let nic a otoky horší, plná kolena, kotníky a začínají ruce. Zajistila jsem si sama histologii a imunologii... výsledky, histologie: morfy pustulosis palmoplantaris ( na kožním mi bylo řečeno něčím si to mažte a kontrola žádná, ono se to vždy objeví, ztratí, pořád dokola,tak si to léčím sama ), zvýšené jaterní testy, biochemie : 49182 S_ANA IgM IF 200>> (0-100), S_ANATYO_M: jemně zrnitý s chromatinovou ploténkou ( AC-2) 00682 S_ANA IgG IF 200>> arb.j. (0-100). ...opět si mám najít revmatologa co prý by to snad řešil, po K. Varech, Plzeň (pán doktor mě před svědkem, poslal ke své kamarádce šamance docházet 4 měsíce, 3x v týdnu hodina 3tis. pak mám přijít na kontrolu, nechodím), Praha... Já už nemám sílu dál prosit. Možná mi poradíte kam se obrátit. Děkuju moc A přeji krásný den Mirka Vajrychová

Prim. Mudr. Martin Šmakal, 26. 4. 2021

Dobrý den, je mi opravdu líto , čím si procházíte. V některý případech je klasická medicína prostě krátká. Některé nemoci nedokážeme dobře pojmenovat, na to léčit. Jiné svůj obraz utvářejí...

Dotaz

Dotaz, 16. 4. 2021

Dobry den, chci se zeptat, mam zjistenou na alergologii poruchu buněčné imunity. Je vhodne se nechat očkovat? Popr jakou? A zda by byla vůbec účinná, nebo naopak, aby neuškodila. Dekuji. Jirina. 602 230 561

doc. MUDr. Pavlína Králíčková, Ph.D., 19. 4. 2021

Dobrý den, bohužel nepíšete, jakého typu je Vaše porucha buněčné imunity. Zda je např. přítomna vrozeně či se jedná jako důsledek nějakého jiného závažného onemocnění či jeho léčby. Ať u...

Dotaz

Dotaz, 15. 4. 2021

Několik let jsem léčena s revmatoidní artritidou, v současné době mám nově diagnostikováno autoimunitní onemocnění jater. Jako laik mám obavu, že očkování proti Covid, se můj vlastní imunitní systém obrátí proti mně ve větší míře než nyní. Je proto vhodné očkování u lidí s autoimunitním onemocněním?

doc. MUDr. Pavlína Králíčková, Ph.D., 16. 4. 2021

Vážená paní Marie, zpočátku byl přístup k očkování nemocných s autoimunitními onemocněními zdrženlivý, protože nebyly známé potřebné informace. Nicméně díky údajům, které máme nyní k dis...

Dotaz

Dotaz, 8. 4. 2021

Dobrý den, ráda bych věděla, zda se mám očkovat na Covid 19, když od roku 2008 mám granumatulozu s polyangitidou. v lednu 2021 pozitiv S-ANCA-PR3 - 150 kIU (stále rostoucí), kreatin 147 umol, U-Kreatinin 10,33 m2. Imunosupresiva vysazena v 2/2019. Únava, bolest svalů, Při chůzi ztráta rovnováhy, chodím s podporou. Je mi 69 let. Je mi nabízeno očkování fy Pfizer. Děkuji předem za Vaši laskavou odpověď, zda je pro mě očkování vhodné. Marie Bryndová

Prim. Mudr. Martin Šmakal, 10. 4. 2021

Dobrý den, moje odpověď zní jednoznačně ANO. Pro onemocnění COVID19 jste jednoznačně vysoce riziková! Vakcínou Pfizer se běžně očkují lidé s autoimunitními komplikacemi bez jakýchkoli probl...

Dotaz

Dotaz, 8. 4. 2021

Dobrý den, bylo mi diagnostikované předčasné ovariální selhání. V centru asistované reprodukce mi z imunologických odběrů vyšly pozitivní protilátky ANA IgG, titr 1:640, AC-04, AC-28. Může to nějak souviset? Je to něco, na co se oplatí zaměřit, co se pokusit řešit? Děkuji

Prim. Mudr. Martin Šmakal, 10. 4. 2021

Dobrý den, protože nejsem gynekolog, tak se syndromem předčasného ovariálního selhání, Vám nejsem bohužel schopná poradit. Další došetření záleží na tom, zda máte nějaké klinické obtíže. ...

Dotaz

Dotaz, 5. 4. 2021

Dobrý den, po opichu palce na noze anestetikem Markain došlo k reakci podkoží v plosce nohy . Přetrvává otok , svědění a pálení kůže .. látka kterou mi aplikovali se v místě drží a nechce se vstřebat, když našlápnu v kůži mě picha . Zasahuje mi to do ostatních prstů, kdy dochází k samovolnému třesu prstů..Situace přetrvává již 14 dnů, Lékařka která zákrok provedla odmítá situaci řešit .. Zaslala bych fotografie, bohužel tuto možnost jsem ve vadí pořádně nenašla ... Děkuji za odpověď

Prim. Mudr. Martin Šmakal, 10. 4. 2021

Dobrý den, to je mi líto, nicméně toto není dotaz z mého oboru. Poraďte se svým praktickým lékařem, event. kožním lékařem. Znovu bych se obrátila na lékaře, který zákrok provedl, aby posou...

Dotaz

Dotaz, 30. 3. 2021

Dobrý den, s velkým zájmem jsem si přečetla tento dotaz. Manžel byl očkován první dávkou proti covidu látkou Pfizer dne 5.3. na druhou injekci má jít 2.4.2021. Dne 27.3. se objevil pásový opar, druhý den praktický lékař nasadil lék Herpesin 800 po 4 hod a přestávka 8 hod. Po dvou dnech se puchýřky nahrazují stroupky. Bolesti ani teplotu nemá. Prosím o radu jak postupovat u druhé dávky očkování, event.o kolik dnů je posunout. Děkuji B.V.

doc. MUDr. Pavlína Králíčková, Ph.D., 31. 3. 2021

Dobrý den, dávku moc neodkládejte. Vhodné bude, až se Vám sloupnou stroupky. Začervenání může v místě oparu přetrvávat řadu týdnů a znamená jen hojení. Já osobně bych Herpesin nevysazova...

Dotaz

Dotaz, 29. 3. 2021

Dobrý den. 15.3.21 jsem byla prvně očkovaná MODERNOU. V genitální oblasti se mi hned ten den objevila vyrážka. Myslela jsem si, že je to po použití toaletního papíru, který nesnášm. Doma používám jen osprchování a ručník. 5 den se to ale přes noc, po předešlé bolesti hýžďových svalů, rozvinulo do rozsáhlého exému s teplotou 37 - 37,6°C. Projevila se bolesti i v podbřišku, pocit zánětu a otodku?ku močových cest a i kolem konečníku. 2 dny jsem si myslela, že snad ani nic nevymočím, byť hodně piji (1,5 - 2 lt denně) 21.3. to bylo vyhodnoceno lékařkou v nemocnici na Herpes Zoster. Ještě týž den jsem tam byla na 3 dny hopitalizovaná a byly mi 3x denně podávány antivirové kapačky. Ted už je 29.3., rozsev s puchýři, hlavně v oblasti genitálií, přetrvává. Na hýždích je zlepšení ve formě strupů. Bolest v podbřišku je občas až bodavá. Chci si nechat přesunout 2. termín očkování z 13.4. na co možná nejzazší. Je to tak v pořáku? Nemúže se ode mne nakazit dcera, která před asi 25 lety prodělala plané neštovice? Já je pravděpodobně měla v dětství. Moc děkuji, Alena Králová, 75 let.

doc. MUDr. Pavlína Králíčková, Ph.D., 31. 3. 2021

Dobrý den, pásový opar, jak asi správně tušíte, vzniká v období oslabení organismu po předchozí infekci planými neštovicemi v dětství. Je to tedy ten samý virus, který v našem těle dlouh...

Dotaz

Dotaz, 22. 3. 2021

Dobrý den, mám dotaz ohledně 6 letého syna. Má alergii na pyly a celoroční sennou rýmu. V loni na jaře prodelal bakteriální infekci. A letos ji má znova. Vysoké teploty a vysoké crp. Léčily ho antibiotiky. Čekáme teď na další výsledky z krve.Chtěla bych přijít na jo co mu je. Je možné že by mohl mít třeba alergii i na plísně,v bytě se objevují ale vyšetření zatím nechci. Má už z všelijakých vyšetření jen strach.Zajimalo by mě proč vždy má tu infekci na jaře? Podle vašeho testu mu vyšlo že vy mohl mít poruchu imunity. Jak nám postupovat? Děkuji za odpověď. J.

doc. MUDr. Pavlína Králíčková, Ph.D., 26. 3. 2021

Dobrý den, tady asi není lehké poradit, pokud se neodhodláte k vyšetření. Stačily by krevní odběry u specialisty. I alergický terén lze vyšetřit z krve, není potřeba dělat za každou cenu ...

Dotaz

Dotaz, 19. 3. 2021

Dobrý den, trpím autoimunitními onemocněními - celiakie, lupénka (lehčí forma), alergie na morčata. V prvním těhotenství jsem měla hemolytickou anémii. Ráda bych se zeptala, jestli je pro mě vhodné očkování proti covid-19 při těchto zdravotních problémech. Je mi 45 let, učím na VŠ. Děkuji!

doc. MUDr. Pavlína Králíčková, Ph.D., 26. 3. 2021

Dobrý den, jedinou kontraindikací očkování v současné době je alergická reakce na některou složku z vakcíny. Současné informace neukazují na riziko aktivace autoimunitního onemocnění po p...

Dotaz

Dotaz, 7. 3. 2021

Dobrý den.Dceři je 11,v krevních testech vyšel slabepozitivni LA-lupoidni antikoagulant.po3 měsících zas. Doktorka doporučila kdyby byla operace nějaká tak konzultace hematologa.Muze se stát že v pubertě vlivem hormonů se vše upraví a imunita bude fungovat jak ma?dekuji

doc. MUDr. Pavlína Králíčková, Ph.D., 7. 3. 2021

Dobrý den, nevím, jak se přišlo na to, že Vaše dcera tyto protilátky má. Jejich přítomnost může přetrvávat mnoho let a je potřeba na ně myslet před každou operací. Nelze jednoznačně odpově...

Dotaz

Dotaz, 1. 3. 2021

Dobrý den, dceři bude za týden 7 měsíců. Před týdnem jí dělali odběr krve kvůli atopickemu ekzemu a zjistili tyto hodnoty: IgG 0,5g/l, IgA 0,07g/l, leukocyty 14,9 Byla nám doporučená hospitalizace a suplementace imunoglobulinů. Jaké jsou možnosti? Dcera byla 13.11. očkovaná hexacimou a po ní se objevil AE. Děkuji Vám

doc. MUDr. Pavlína Králíčková, Ph.D., 7. 3. 2021

Dobrý den, v tomto případě bych také doporučila hospitalizaci. Mělo by proběhnout dovyšetření imunitního systému a rozhodnutí, zda jde jen o opožděné vyzrávání či je příčina jiná a podle ...