Poradna lékaře

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Dotaz

Dotaz, 4. 6. 2021

Dobrý den, je mi 54 roků, od očkování vakcínou Pfizer mám již 3. týden zvýšenou teplotu v rozmezí 37,3-37,6 a doporučená analgetika nezabírají. Kromě únavy žádné jiné příznaky. Nevíte, čím to může být? Děkuji.

doc. MUDr. Pavlína Králíčková, Ph.D., 11. 6. 2021

Dobrý den, přiznám se, že Vám nedokáži odpovědět. Setkávám se zvýšenými teplotami v době trvání do týdne. Radila bych navštívit praktického lékaře, aby Vám udělal základní odběry (sedime...

Dotaz

Dotaz, 27. 5. 2021

Dobrý den, ráda bych se zeptala na možnost léčby poruchy imunity - nevím, zda mi v tom můžete pomoci. Je mi 36, od puberty jsem byla často nachlazená a léčím různé alergie (roztoči, pyly,trávy, srst,...), posledních 5 let (začalo to nedlouho po tonsilektomii) mám protahované virózy trvající týdny až měsíce, cca polovinu roku proležím - zvýšená teplota (okolo 37), silná slabost a schvácenost, bolest hlavy, svalů, průjem a nechutenství, zčervenalé a nateklé hrdlo, rýma, "skleněné" pálící oči, tinnitus. V minulosti mi při testu nezjistili potravinovou toleranci, na základě testů jsme léčili ATB zvýšené hodnoty chlamydií a také mi tenkrát vyšly vyšší hodnoty EBV a HSV, dále zkouším isoprinosine (a samozřejmě zdravou stravu, potr. doplňky atp.). Nyní jsem od začátku prosince v pracovní neschopnosti, s krátkými přestávkami, kdy se mi ulevilo, jen ležím. Nevím, zda se jedná o PID (v jednom testu mi vyšly vyšší hodnoty neutrofilů a nižší hodnoty lymfocytů), nebo může být příčinou přemnožení nějakého patogenu/toxinů/kvasinek atp. nebo něco jiného... budu moc vděčná za jakoukoli radu či pomoc. Děkuji Vám,

doc. MUDr. Pavlína Králíčková, Ph.D., 28. 5. 2021

Dobrý den, bohužel takto nejsem schopná poradit. Nevím, jaké imunologické testy máte za sebou a zda Vám také bylo např. vyloučeno nějaké autoimunitní onemocnění. S ohledem na to, že máte n...

Dotaz

Dotaz, 19. 5. 2021

Dobrý den, moje dcera 26.let, již asi 5.měsíců má velké bolesti všech kloubů, začalo ji to zničeho nic, léčí se na revmatologii na RA, žádné antibiotika nic nepomáhaly, drží bezsacharidovou dietu a nyní bere víc jak 3 měsíce methotrexat, ale zatím výsledky nic moc, bez prášků na bolest ráno a večer nefunguje.

doc. MUDr. Pavlína Králíčková, Ph.D., 22. 5. 2021

Dobrý den, toto je spíše doraz pro revmatologa. Obecně metotrexát patří mezi imunomodulační léky, bývá lékem první volby u revmatoidní artritidy. Efekt všech léků bývá bohužel poměrně pomal...

Dotaz

Dotaz, 18. 5. 2021

Dobrý den, prosím o radu, jsem již zoufalá. Trpím na neustále se opakující angíny, zelené rýmy, zánět dutin. 3x-4x ročně beru antibiotika, po kterých je chvíli dobře a za tři měsíce nanovo. Na imunologii léčba Bronchovaxem, Isoprinosine, kortikoidy do nosu - to vše bez efektu. Před třemi lety mi byla udělána autovakcína (hemofilus), která mi na rok a čtvrt velmi pomohla, byla jsem bez ATB. Žádala jsem o zhotovení nové autovakcíny, ale loni jsem měla 2x výtěry z nosu a krku bez nálezu, proto nemohli vyhovět. Mám zvětšené krční mandle a celoročně se mi tvoří na nich čepy, po přeléčení ATB se do měsíce dělají znova. Aslo v pořádku. Dá se to ještě nějak zlepšit bez nějakých chirurgických zásahů? Jsem z toho neštastná, velmi to ovlivňuje negativně můj život. Beru vitamíny C, D, zkouším různé bylinky, Wobenzym, Sinupret, Bactoral...vše bez trvalejšího efektu. Budu vděčná za odpověď, jestli se s tímto dá něco dělat. Děkuji. Monika B.

doc. MUDr. Pavlína Králíčková, Ph.D., 22. 5. 2021

Dobrý den, předpokládám, že na ORL jste byla. Nevím, zda vám doporučili odstranění krčních mandlí. Pokud je operace správně načasovaná a správně indikovaná (nedokáži posoudit), pak je to j...

Dotaz

Dotaz, 18. 5. 2021

Dobrý den, v prosinci 2020 (15.12.2020 pozitivní test na COVID) jsem prodělal COVID. 13.5.2021proveden test na protilátky IgG 121 AU/ml (Vaše laboratoře Zlín >15 AU/ml znamená pozitivní). Je vhodné se nyní nechat očkovat proti COVID? Děkuji Zd.Los

doc. MUDr. Pavlína Králíčková, Ph.D., 22. 5. 2021

Dobrý den, bohužel neexistuje žádná jasná hranice hodnoty protilátek, která jasně chrání proti rozvinutím infekce. Ve Vašem případě hodnoty mnohonásobně převyšují horní hranici. Je tedy ní...

Dotaz

Dotaz, 11. 5. 2021

Dobrý večer, dnes jsem doléčila pásový opar a 26.5. mám jít na druhou vakcínu Moderny.Je to v pořádku?? Děkuji za odpověď....

doc. MUDr. Pavlína Králíčková, Ph.D., 17. 5. 2021

Dobrý den, na očkování klidně můžete jít, ale asi bych z preventivních důvodů zvolila acyklovir 400mg 1 tbl denně či valacyklovir 500mg 1 tbl denně (podle toho, čím jste opar léčila) a p...

Dotaz

Dotaz, 8. 5. 2021

Dobrý den, chtěla jsem se prosím zeptat, zda mohu v klidu začít užívat gynekologem předepsaný lék Isoprinosine, přestože se chci jít očkovat proti covidu 19? Nemůže ovlivnit tvorbu protilátek případně vyvolat nepřiměřenou imunitní reakci? Děkuji za odpověď.

Prim. Mudr. Martin Šmakal, 9. 5. 2021

Dobrý den, na toto nejsou žádná pravidla, ale není důvod, proč by se Isoprinosin měl přerušit v době očkování. Posiluje imunitní systém, tak rozhodně nesníží tvorbu protilátek. Pokud ho má...

Dotaz

Dotaz, 3. 5. 2021

Dobrý den, je mi 34let a v 17ti letech mi byla po úraze odstraněna slezina. Od té doby mě trápí časté viroźy (horní i dolní cesty dýchací apod.) Na imunologii mi však nebyl imunodeficit zjištěn. Nasazen Imunor (půl roku v kuse) posléze Bronchovaxom, ale je to bez efektu a i tak jsem nyní již skoro rok stále nemocný. Máte zkušenosti zda má slezina až takhle zásadní vliv na obranyschoponost a popř. radu na co se zaměřit aby jsem mohl normálně fungovat? Děkuji za jakoukoliv radu Petr Slanina

doc. MUDr. Pavlína Králíčková, Ph.D., 4. 5. 2021

Dobrý den, ztráta sleziny je jistě spojena s oslabením imunitního systému. Spíše však než virové infekce, tak jde spíše o infekce bakteriální. Proto je doporučováno pravidelné očkování a p...

Dotaz

Dotaz, 30. 4. 2021

Dobrý den.Mám autoimunitní onemocnění... ústní LICHEN PLANUS..Mohu se nechat naočkovat proti kovidu??? Když mi bude nasazená léčba ozářovani??? Děkuji za odpověď.Barborova

doc. MUDr. Pavlína Králíčková, Ph.D., 4. 5. 2021

Dobrý den, očkování konzultujte se svým lékařem. Záleží, o jaký typ záření se jedná, a jak spěchá jeho zahájení. V případě, že je potřeba zářit co nejdříve, pak doporučuji očkování odlož...

Dotaz

Dotaz, 29. 4. 2021

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli padání vlasů, občasná únava může souviset s mandlemi? Mám indikovanou operaci k odstranění obou mandlí, jelikož se mi v nich stále tvoří hnis. Děkuji předem za odpověď Vágnerová

doc. MUDr. Pavlína Králíčková, Ph.D., 4. 5. 2021

Dobrý den, nemohu se k tomu jednoznačně vyjádřit. Zcela obecně lze říci, že každý chronický zánět, např. v mandlích může vést k celkového oslabení organizmu, vč. únavy a dalších obtíží. Zá...

Dotaz

Dotaz, 24. 4. 2021

Dobrý den, právě jsem si přečetla Váš web.Hezky vysvětleno a napsáno. Ale co mě zarazilo je že u SCID nemáte možnosti léčby. Mám doma SCIĎÁKA (SCID, RAG2) a tyto informace by mi na začátku naší cesty hodně pomohli. Každopádně nechci být "hnidopich,, jen vím ze své zkušenosti, že jsem hledala jak zběsilá abych něco o tom to genetické nemoci zjistila. Přeji krásný zbytek dne. S pozdravem Monika Vágnerová

Prim. Mudr. Martin Šmakal, 26. 4. 2021

Dobrý den, mnohokráte děkuji za podnět. Bohužel toto není v mé kompetenci. Předám redaktorům Váš zájem o sdělení větších podrobností k této problematice. Bohužel, pokud není indikovaná tra...

Dotaz

Dotaz, 23. 4. 2021

Dobrý den, před dvěma lety u mne byla diagnostikována porucha imunity ,autoimunitní onemocnění sklerodermie. Nemůžu nikde sehnat informace o tom jestli můžu podstoupit očkování na covid-19.Mám obavu ze silné imunitní odpovědi co toto očkování prý vyvolává .Můžete mi poradit .Děkuji. Řeháková(69let)

Prim. Mudr. Martin Šmakal, 26. 4. 2021

Dobrý den, na tuto otázku Vám odpoví Váš revmatolog, který Vás léčí. Obecně však autoimunitní onemocnění nejsou překážkou pro očkování COVID19. O něco častěji se v tomto případě doporučuj...