Poradna lékaře

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Alergie na léky

Dotaz, 7. 11. 2021

Prosím o informaci a možnostech léčby - je mi 60 let, žena, učitelka na střední škole. Během života jsem dospěla k alergii na jakékoliv léky typu - paralen, brufen, acylpirin a všechna antibiotika. Při podání léku mám vždy svědivou vyrážku na těle a také vnitřnostech. Vždy jsem pak brala antihistaminika...dithiaden nebo léky proti alergii - v poslední době xados... Byla jsem na vyšetření u imunoložky, kde se ale alergie na léčiva nepotvrdily....Dostala jsem 2 x ročně IMUNOR. Momentálně jsem onemocněla - zánět dýchacích cest, bronchitida...trápí mne horečka a zánět. Protože jsem jinak zdravá a nic jiného mne netrápí - bojím se, až budu mít problémy horšího rázu - nepřežiju bez léků - které nemohu brát.. Chtěla bych vědět, zda existují i jiné možnosti, nebo doporučení odborného pracoviště, kde by se mi věnovali.

doc. MUDr. Pavlína Králíčková, Ph.D., 12. 11. 2021

Dobrý den, diagnostika lékové alergie je velmi obtížná, Vždy na základě pohovoru s pacientem a dokumentace je potřeba rozhodnout, co byla alergie a co obyčejná nesnášenlivost. V případě prok...

Očkování proti Covid-19 s artritidou

Dotaz, 23. 10. 2021

Dobrý den mám dotaz.Mám revmatoidni artritidu a artróza a bojím se očkování. Co by jste doporučili. Když mám záněty. Děkuji.

doc. MUDr. Pavlína Králíčková, Ph.D., 1. 11. 2021

Dobrý den. Artróza je degenerativní onemocnění kloubů, zjednodušeně lze říci, úbytek kostní chrupavky z opotřebování. Zde očkování nic nepokazí. Co se týká revmatoidní artritidy. V současné ...

Lynchův syndrom

Dotaz, 21. 10. 2021

Lynchův syndrom, po amputaci tlustého střeva, po totálmí hysterktomii, ovarioktomii.Co s tím, jak oddálit další onkologickou dg?

doc. MUDr. Pavlína Králíčková, Ph.D., 1. 11. 2021

Dobrý den. Je mi líto, ale genetická podstata tohoto onemocnění je zcela zásadní, i když prognóza nositelů tohoto genu je naštěstí různá. Záleží na tom, jaké nosíte geny, které určují charak...

Časté nachlazení a virózy

Dotaz, 18. 10. 2021

Dobrý den, syn (15 let) často marodí. Již na základní škole trpěl na střevní virózy, snad každé 2 měsíce a nebo na nachlazení, chřipku. Už jsem byla nešťastná z toho, jak ho neustále omlouvám jak ze školy, tak z fotbalu (hraje aktivně fotbal). Nyní nastoupil na střední školu a od září měl již střevní virózu, silné nachlazení, a od včera už se zase necítí dobře, vypadá to opět na nějakou virózu. Chtěla bych poradit, jak mu posílit imunitu, nebo jestli s ním nemám dojít na nějaké testy poruchy imunity. Užívá běžné vitamíny z lékárny, vitamín C šumivý, ale mám pocit, že to vůbec nezabírá. Děkuji. S pozdravem.

doc. MUDr. Pavlína Králíčková, Ph.D., 1. 11. 2021

Dobrý den. Myslím si, že byste měli rozhodně navštívit alergologa, který provede alergologické vyšetření a současně provede i základní imunologické vyšetření. Při nějakém podezření by Vás pa...

Dotaz

Dotaz, 7. 8. 2021

Dobrý den, již 4 měsíce trpím svěděním v krku, arytmiemi a divnými pocity v krku a na hrudi. Mám za sebou echo (caste arytmie/KES), gastro -lehky reflux, ct hrudniku a krku - zvetsene krcni uzliny, to samé i na sonu, jinak bez nálezu. Odběry na onkologii (jsem Brca pozitivní, takže jsem sledovaná) Pozitivní stěr na streptokoka, vysoké aslo (1500) myslím, že skupiny C. Podáván penicilin, ten nezabral. Poté injekce lentocilinu. Teď už mi PL stěr neudělala, ani odběry. V krku mě stále svědí a ty divné pocity na hrudi mam také. Mám pocit, že se z toho už zblázním.. Co si o to myslíte? Děkuji, s pozdravem

doc. MUDr. Pavlína Králíčková, Ph.D., 10. 8. 2021

Dobrý den, svědění v krku velmi pravděpodobně nesouvisí s BRCA pozitivitou, ani vysokou hodnotou ASLO. ASLO značí pouze přítomnost protilátek proti streptokokům, nikoli aktuální přítomnost....

Dotaz

Dotaz, 4. 8. 2021

Dobrý den, je možné trpět zánětem, který by v těle koloval? Prakticky každý měsíc řeším "náběh na virozu" - bolest v krku, kloubů, zahlenění, někdy opar na nose. Většinou bez teploty, ale v minulosti jsem měla i teploty. Obvykle zaberou kloktadla, sirupy, vitamín C a během 2 dnů je mi zcela dobře. Problém je, že se to vrací. Nebo se vyskytne další problém a sice střevní potíže - nadýmání, časté nucení na velkou, pobolívání levého podbřišku. Ten nepříjemný pocit v podbřišku jsem přisuzovala nitroděložnímu tělísku a vleklým gyn. zánětům, na které jsem trpěla. Tělísko je již dávno vyndané, ale problém nevymizel. Bylo mi řečeno, že mohu mít např. srůsty. Také jsem absolvovala kolonoskopii. Zjištěny byly divertikuly, proběhlý zánět, roupy. Všechny tyto problémy (gynekologycké, střevní, častý pocit virozy) se začaly projevovat nenápadně zhruba ve stejnou dobu, tj. před 5 lety, tak mě napadá, zda nemají společného původce. Připadám si jako hypochondr, ale dost mě to omezuje. Předem díky za odpověď.

doc. MUDr. Pavlína Králíčková, Ph.D., 10. 8. 2021

Dobrý den, Vaše obtíže mohou i nemusí mít stejného jmenovatele. Doporučila bych vyšetření ve spádové alergo-imunologické ambulanci, kde kromě alergologického vyšetření Vám bude udělám i sc...

Dotaz

Dotaz, 29. 7. 2021

Dobry den, po precteni clanku rodine Nemeckovych jsem velmi rada ,ze jsem se docetla o problemech kterymi trpim jiz mnoho let, ale nikdy jsem nenasla odbornou pomoc. Velmi me trapi moje problemy, kdy ve styku s clovekem (samozrejme ne s kazdym) mam potize kdy zacnu chodit velmi casto na toaletu na malou i velkou stranu, bolesti v krku, ryma, bolesti kloubu,nekdy i zvraceni, nechut a odpor k jidlu. Ted nedavno jsem prodelala pasovy opar s tezkym prubehem a od te doby se muj zdravotni stav jeste zhorsil a jsem uplne vycerpana, fyzicky i psychicky. Prosim muzete mi poradit co mam delat kde hledat pomoc? Chodim v techto stavech do prace a casto ani nespim pro bolesti ktere mi jeste zustali po pasovem oparu. Moc Vam dekuji.

doc. MUDr. Pavlína Králíčková, Ph.D., 2. 8. 2021

Dobrý den. Dle popsaných obtíží si zasloužíte vyšetření u několika specialistů. Pokud máte bolesti po prodělaném pásovém oparu natolik intenzivní, že Vás budí ze spánku, je velmi vhodná konz...

Dotaz

Dotaz, 28. 7. 2021

Dobrý den, prosím o radu. Před měsícem jsem podstoupila operaci slepého střeva. Byla mi podávaná ATB Amoksiklav do žíly. Od té doby trpím zažívacími problémy. Opakovaně se u mne objevuje nevolnost, pocit na zvracení, který trvá třeba půl hodiny. Stane se mi to 1-2x denně. Některé dny vubec. Nezvracím. Občas mám průjem, ale také ne každý den. Od operace beru Biopron a Hylak forte. Je možné, aby nevolnosti souvisely s užíváním antibiotik nebo operací? Vzhledem k tomu, jak nárazové jsou tyto problémy, nemyslím si, že bych měla běžnou střevní chřipku. Co jiného bych měla ještě užívat, aby se vše vrátilo k normálu? Děkuji.

doc. MUDr. Pavlína Králíčková, Ph.D., 28. 7. 2021

Dobrý den, obávám se, že toto není otázka pro imunologa. Doporučila bych stav konzultovat s praktickým lékařem a zejm. pak chirurgem. Zatím určitě pokračujte v Hylacu. Ať Vám je lépe....

Dotaz

Dotaz, 21. 7. 2021

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, mám 34 rokov, od detstva som bývala náchylná na respiračné problémy. Alergie prekázateľné nemám, na histamín však alergická som. Cca 6 rokov dozadu mi diagnostikovali žalúdočný reflux. Posledné 2 roky sa však hromadia rôzne problémy, problémy v klimatizovanom rostredí, zápaly dutín, opakované zápaly močového aparátu, neustále sleznie, gynekologické problémy, slzenie oka, bolesti hlavy, bolesti kĺbov, rôzne nečakané zápaly (medzirebrové svaly), opakované dlhotrvajúce respiračné problémy, svrbenie kože. Posledné 4 mesiace prakticky nie som schopná športovať a nejak viac zaťažovať telo, dostavuje sa obrovská únava a vysilenie nečakane, dýchavičnosť, zvýšené teploty, prakticky hneď ako zaťažím kúsok telo, je problém niekde. Covid som nemala, už som aj očkovaná. Pred 5 rokmi som mala zvýšené Lymfocity, následne pri krvnom obraze pred 2 rokmi, hraničný parameter ANA a pozitivny ANCA. Obvodná doktorka nepovažuje za potrebné ma posielať na nejaké komplexné vyšetrenia. Vedeli by ste mi poradiť, či by to mohlo byť autoimunitný problém, príp. ísť znova na vyšetrenie alergológia, gastro, príp. kam? Ďakujem pekne, zatiaľ s pozdravom, JanaV

doc. MUDr. Pavlína Králíčková, Ph.D., 23. 7. 2021

Dobrý den, pokud u Vás byla před několika lety zjištěná pozitivní hodnota ANCA a ve zdravotním stavu došlo ke zhoršení , pak bych asi na prvním místě zvážila vyšetření u revmatologa a tepr...

Dotaz

Dotaz, 23. 7. 2021

Dobrý den. Mám problém s abscesy především na vnitřních stranách stehen, vagíny a velmi bolestivé jsou na pyscich. Je to již dlouhodobá záležitost kterou ani na gynekologii ani obvodní lékařka nechtějí řešit a jen nad tím mavnou rukou. Před konizaci mi bylo doporučeno od interní lékařky ať si zajdu na imunologii, ale doporucenku mi nedala. Gynekolog to dnes smetl ze stolu ať si zajdu na kožní.Navic mi padají vlasy, lámou se a jsou vroubkované nehty. Jsem stále unavená ale ze spaní se stále budím.Jsem už zoufalá, připadám si jako hypochondr. Můžete mi prosím poradit zda má smysl bojovat o vyšetření na imunologii? Předem děkuji za odpověď ať je jakákoliv. S pozdravem a přáním pevného zdraví, Helena

doc. MUDr. Pavlína Králíčková, Ph.D., 23. 7. 2021

Dobrý den, myslím si, že vyšetření imunologem si jednoznačně zasloužíte. Opakující se abscesy nejsou až tak zřídkavou záležitostí i u lidí s normálním imunologickým nálezem a přesto Vám mů...

Dotaz

Dotaz, 11. 6. 2021

Dobrý den,mohu se nechat očkovat, když mám vrozenou poruchu humorální imunity,vrozenou absenci lektinové složky aktivace komplementu,a dysregulace buněčné imunity, intolerance a alergie na potraviny, vitamíny , doplňky stravy a vše co prokrvuje,mám modřiny,a zároveň mám flebotrombozy ,i trombózy,poruchu nervosvalového přenosu,porucha CNS, nepřiměřené reakce na vakcíny v dětství?

doc. MUDr. Pavlína Králíčková, Ph.D., 11. 6. 2021

Dobrý den, tento dotaz prosím směřujte na své ošetřující lékaře. Je třeba posoudit individuální rizika z očkování na straně jedné a z onemocnění na straně druhé. Pokud by Vám Vaši lékaři o...

Dotaz

Dotaz, 5. 6. 2021

Dobrý den, posílala jsem v září minulý rok do poradny dotaz ohledně pálení nohou, drolení kůže a vypadávání chlupů na nich. Doporučila jste kožní vyšetření a případně revmatologii, u obojích jsem byl a nikde nic nenašli. Nohy mě navíc v posledních měsících začaly také po stranách brnět. Bohužel, na kožním mi řekli že nic zvláštního nevidí, na revmatologii prakticky totéž, krevní testy nic neodhalili a že mám přijít za 3/4 roku na kontrolu. Posílám obrázky jak ty nohy aktuálně vypadají. Někdy je to horší, někdy je to lepší, ale je mi záhadou, že jsem asi jediný kdo na té kůži vidí nějaké problémy. Ale možná, kdyby mě ty nohy nepálily od rána do večera jako opařené vařící vodou, tak by mě ta vizáž asi taky nijak netrápila. https://ctrlv.cz/shots/2021/06/05/iCDQ.png https://ctrlv.cz/shots/2021/06/05/q2Zi.png https://ctrlv.cz/shots/2021/06/05/kvI3.png https://ctrlv.cz/shots/2021/06/05/3i9k.png https://ctrlv.cz/shots/2021/06/05/w8fZ.png https://ctrlv.cz/shots/2021/06/05/KMmC.png https://ctrlv.cz/shots/2021/06/05/yia9.png https://ctrlv.cz/shots/2021/06/05/sl9h.png Děkuji předem za názor.

doc. MUDr. Pavlína Králíčková, Ph.D., 11. 6. 2021

Dobrý den, jistě chápu, že obtíže jsou velmi obtěžující. Zapomněla, zda jste např. diabetik. I kdyby ne, tak bych doporučila vyšetření neurologem, zda spíše není problém nervech, které do...