Poradna lékaře

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Mdřiny po pásovém oparu

Dotaz, 7. 1. 2023

Mám pásový opar a dělají se mi modžiny na postihnutych místech. Práva strana pás a práva noha. Chci se zeptat jestli jeto normální. Děkuji za odpověď

doc. MUDr. Pavlína Králíčková, Ph.D., 26. 12. 2022

Dobrý den, tvorba modřin pro pásový opar není typická. Je vhodná konzultace s praktickým lékařem. Není ani vyloučeno, že se pomůže při delším průběhu onemocnění jednat o pouhé barevné změny ...

Vysazení léku

Dotaz, 7. 11. 2022

Dobrý den, odmalička jsem polyvaletní alergik (roztoče, pyly, potravinové alergie), mám ekzém na rukách, na to mám od kožní lékařky mast Beloderm. Od roku 2018 mám chronické průjmy (nejspíš funkční problém), vyšší CRP a sedimentaci, nedostatek železa. V červnu mi na imunologii paní doktorka řekla že mám imunodeficit IgA a dala mi to preparát Imunor. Imunor mi docela vyhovuje, ale i přesto že ho beru tak IgA mám pořád velmi málo + se mi od té doby často spouští alergické reakce a zhoršil se ekzém. Mám stále Imunor 1x týdně brát nebo radši vysadit? Děkuji za odpověď a přeji hezký den

doc. MUDr. Pavlína Králíčková, Ph.D., 7. 11. 2022

Dobrý den, neznám Vaši hodnotu IgA, ta může být jen snížená anebo zcela chybět (bývá pak uvedena hodnota méně než 0,07 g/l). Podávání Imunoru jeho hodnotu rozhodně nezvýší, jen se snaží jiný...

Anafylaktický šok

Dotaz, 25. 10. 2022

Dobrý den, jsem už úplně na dně, od začátku září jsem byla odvezena čtyřikrát RZ kvůli anafylaktickému šoku. Spouštěč prvního byla konzumace ananasu, podruhé byl vyvolán záchvat v blízkosti květin, potřetí astmat.záchvat, počtvrté aplikací Combairu předepsaném na plicnim. Třikrát mi byl při šoku aplikován i Epipen. Dnes mi na očním vykapaly oči a opět otok krku. Naštěstí zabraly dva 20mg Prednisony. Zhubla jsem za necelé 2 měsíce 6kg, plicař mi řekl,že mi nic jiného nedá, hlavně, abych měla balíček prvni pomoci. Naše nová obvodacka mi řekla, ať jdu na psychiatrii. První návštěva alergologie dopadla tak, že: já vás léčit teď nemůžu, to ať si vyřeší plicař. Ale předepisuju vám balíček první pomoci. Všichni jsou z obliga. Přitom se všem snažíte říct, že jsem prodělala EBV virus, léčena Imunorem, plicní chlamydie, nikoho to nezajímá. Musela jsem přerušit nyní v říjnu i léčbu ibandronatem na osteoporozu. V nemocnicích v Praze na alergologii nové pacienty neberou.

doc. MUDr. Pavlína Králíčková, Ph.D., 7. 11. 2022

Dobrý den. Anafylaktickým šokem je nazývána rychle nastupující alergická reakce, která vede k ohrožení života. Projevuje se řadou příznaků, mezi něž patří svědivá vyrážka, otok, dušení, zaží...

Vyšetření krve

Dotaz, 20. 10. 2022

Dobrý den, prosím Vás jaká složka krve se musí odebrat, aby se zjistila porucha imunity? Jsem léčen na alergologii.. ale myslím že mi testy na imunitu ani nedělali.. nevím. Předem Vám mockrát děkuji za laskavou odpověď..

doc. MUDr. Pavlína Králíčková, Ph.D., 24. 10. 2022

Dobrý den, poruchy imunitního imunitního systému se zjišťují celou řadou vyšetření krve. Podrobně se sledují různé podtypy bílých krvinek a jejich funkce. V krevní plasmě se stanovují např. ...

Prokázání autoimunitního onemocnění

Dotaz, 6. 10. 2022

Dobrý den, asi pět měsíců mi hodně padají vlasy, jsem hodně unavená, mám problémy se soustředěním, po ránu mám oteklá víčka. Obvodní lékařka mi nabrala krev na štítnou žlázu, ale jen TSH, ft4 a Ft3. Odmítla mi udělat testy anti-TPO a anti - TG s tím, že je to drahé a že pokud by byl problém se štítnou žlázou, ukážou to už ty základní testy. Ty byly sice v pořádku, ale moje kamarádka měla stejný problém před pár lety. Základní testy měla v pořádku a až testy na autoimunitní onemocnění prokázaly, že je něco v nepořádku. Jak mám paní doktorku přesvědčit, aby mi nabrala i a-TPO a a-TG? Děkuji za odpověď

doc. MUDr. Pavlína Králíčková, Ph.D., 10. 10. 2022

Příčiny výpadů vlasů mohou být velmi rozmanité a někdy se ani neodhalí. Tento problém je vhodné léčit ve spolupráci kožního a praktického lékaře. Praktický lékař uzná, kdy Vás odeslat k dalš...

Nežádoucí účinky

Dotaz, 5. 10. 2022

Dobrý den malý bere imunor je alergický na pyly a roztoče je možné že tělo reaguje po podání imunoru rýmou a ucpaným nosem děkuji

doc. MUDr. Pavlína Králíčková, Ph.D., 10. 10. 2022

Dobrý den, přiznám se, že za dobu své praxe jsem se s rýmou, jako nežádoucím účinkem po Imunoru nesetkala, ale každý jsme originálem. Za rýmou mohou stát projevy alergie na roztoče, stejně j...

Základní onkologická prevence

Dotaz, 20. 9. 2022

Dobrý den, Moc děkuji za odpověď. Jen ještě několik upřesnění ohledně Vaší odpovědi.(viz zprávy níže) Co se týká užívání prednisonu bohužel nemám jinou možnost v případě, že jej vysadím tak se mi ihned ekzém vrací a bohužel tím, že jej mám vždy jen v oblasti oci, nos, úst a krku(červené fleky které mokvají a pálí) tak takto meze vůbec fungovat. Momentálně beru v kuse prednison dva měsíce a zkouším opět snižovat dávku a pomalu vysazovat avšak mám strach, že se ekzém vrátí opět jako když jsem již jednou prednison vysadila. Co se týká vyšetření tak konzultaci na imunologii mi zatím kožní nedoporučil, - je nutné mít doporučení? Již jsem byla vyšetřená na alergologii, zde byla zjištěna jen alergie na laktózu a slabá intolerance na lepek, avšak bylo mi řečeno ,že toto příčina ekzému není, dále pak celkové vyšetření na ORL, krevní testy, stolice, štítná žláza, plicní, gynekologie, na zubním rentgen, - vše bylo v pořádku. Ohledně toho jak píšete základní onkologická prevence co je tím myšleno? A ohledně revmatologie, tato oblast může mít něco společného s tímto druhem ekzému... Předem ještě jednou moc děkuji za odpověď. S přáním pěkného dne

doc. MUDr. Pavlína Králíčková, Ph.D., 10. 10. 2022

Dobrý den. Základní onkologickou prevenci vykonává obvykle praktický lékař, dle věku a uvážení. V širším smyslu tam patří RTG plic, ultrazvuk břicha, stolice na okultní krvácení. U žen mam...

Atopický ekzém na obličeji

Dotaz, 12. 9. 2022

Dobrý den,Nechci obtěžovat, avšak ráda bych věděla Váš názor na níže uvedené. Před půl rokem se mi objevil na obličeji v linii nosu očí krku nějaký typ atopického ekzému, (tzv. červené vystouplé fleky někdy mokvají, štípají pálí nesvědí) součástí když je ekzém aktivní (je někdy) zvýšená teplota, a rýma. Kožní lékař mě nejdříve léčil pouze mastičkami s kortikoidy toto zabírá pouze tak, že flíčkách se vytvoří strupy které se následně vyloupou a během po třech a čtyřech dnech se na stejných místech ukážou fleky znovu. Dále jsem zkoušela mnoho různých léků na sezoní alergie , antibiotika Azitromycin Sandoz, Clacid. vše bez efektu. Jedině co zabírá je Prednison avšak co tři týdny musím zvýšit dávku - beru dva měsíce 20mg ráno a 10mg po obědě. Vyšetření na ORL negativní (výtěr z krku nosu,sono dutin. ) Alergologie také vše ok, plicní také, gastro také. Co se týká ORL tak problémy se záněty horních cest dýchacích mám již od dětství - avšak lékař na krčním to nijak neřešil. Kožní lékař tvrdí, ekzém souvisí nějak s problémy ORL, nebo s nějakou autoimunitní poruchou. Dle Vašeho názoru je třeba nějaké vyšetření (např krve) nebo něco jiného co jsem neabsolvovala, (klasické vyšetření krve mám negativní, stolice také) Popřípadě zda to nemůže souviset s antikoncepcí beru antikoncepci s účinky na zlepšení pokožky (trpěla jsem hormonální akné. Děkuji

MUDr. Iva Pončáková, 13. 9. 2022

Dobrý den. Zjištění příčiny ekzému bývá někdy velmi svízelné, stejně jako léčba. Údaj o efektu Prednisonu nám moc nepomůže k odlišení alergického původu a např. vyloučení nějakého autoimun...

Vyšetření imunodeficience

Dotaz, 19. 8. 2022

Dobrý den, prosím na koho bych se mohla obrátit z důvodu prokázání a léčby imunodeficience, mám sníženou imunitu od narození, prodělanou mononukleózu bez léčby, mnohaletou léčbu granulomy anulare kenalogem, mnohaleté rýmy se záněty průdušek, degenerativní změny ledvin (funkčnost jedné na 20%), zvýšená tvorba protilátek. Obvodní lékařka mi nedá doporučení na imunologii a vyšetření na zjištění protilátek. Děkuji

doc. MUDr. Pavlína Králíčková, Ph.D., 22. 8. 2022

Dobrý den, vyšetření imunitního systému v nemocnicích je vázáno na doporučení. To může vystavit praktický lékař či jakýkoli jiný specialista (např. plicní, kožní, ORL specialista), pokud k t...

Spojení s Crohnovou chorobou

Dotaz, 12. 7. 2022

Dobrý den.Můžete mi prosím sdělit Jaké jsou další autoimunitní nemocí ,které se nedají poznat z krevních testů ,mají něco společného s cronovou nemocí. Dá se cronova nemoc poznat z krevních testů ,veškerou imunitu mam v pořádku,autoimunitní onemocnění podle krevních testů nemam,protilátky proti IBD mam v pořádku..Potíže s průjmi mam od 47 let ,a je mi 50 let,je v těchto letech cronova nemoc vzácná ? Kolonoskopie před 3 lety byla v pořádku .

doc. MUDr. Pavlína Králíčková, Ph.D., 26. 7. 2022

Dobrý den, omlouvám se za opožděnou odpověď. Dobrý den, na Vaši otázku není zcela jednoduchá odpověď. Výjimečně se může stát, že i při probíhajícím autoimunitním onemocněním postihujíc...

Posouzení výsledků

Dotaz, 9. 7. 2022

Dobrý den, prosím o posouuzení nějakých výsledků, pokud by to bylo možné. IgA kvant. 2,45, IgG 13,8,IgM 3,26, CIK 51, C3 komplement 0,74, C4 komplement 0,14, E rosety akt 31%, abs. počet roset 0,53j. IgE 7,0, CRP neg. Mírná hypergamaglobulinemie. Je to něco k léčení? Děkuji Vám a s pozdravem

doc. MUDr. Pavlína Králíčková, Ph.D., 11. 7. 2022

Dobrý den, bohužel v medicíně nelze hodnotit laboratorní výsledky bez dalších informací o zdravotním stavu pacienta. Mírné zvýšení hodnot imunoglobulinů bývá jen velmi nespecifickou známkou,...

Dráždivý tračník

Dotaz, 24. 6. 2022

Dobrý den.Je gronova choroba nutně autoimunitní onemocnění. Musim mít něco s imunitou.Já byla na alergologii a imunita veškerá byla v bořádku,jak normální tak žádné autoimunitní onemocnění nemam a buněčná imunita v pořadku. Jen zvýšená sedimentace,Játra,trochu bílé krvinky a krevní destičky, a ASKY a trochu parametr u cronovy nemoci a u ulcerozní kolitidy ,histaminin nad 700.Dělali mi snad z krve všechno a ostatní bylo vše v pořádku včetně červených krvinek. Loni jsem byla s průjmem 2 krát v nemocnici ,kolonoskopii nedělali,dělali CT,Rengen,sono,krevní testy.měla jsem jednou těžkou iontovou disbalanci a podruhé zánět střev ,kalprotektin 1000.Léčili mě entizolem a imfuzemi a za týden jsem vždy byla doma.tento rok bez potíží průjem 4 krát denně,vystačim si z probiotiky,vitaminy,a lléky na průjem.Posílá mě lékař na MR tenkého střeva.koloskopii mi dělali před 3 roky uplně v pořádku i gastroskopii v pořádku,prý mam dráždivý tračník,múže dráždivý tračník dělat takové potíže s pobytem v nemocnici ?Děkuji moc za odpověd

MUDr. Štěpán Peterka, 27. 6. 2022

Dobrý den, tento dotaz spíše směřuje do oboru gastroenterologie. Zcela obecně lze říci, že celou řadu autoimunitních onemocnění není možné diagnostikovat z krevních testů, ale zcela rozhodu...