Poradna lékaře

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Opakující se impetigo

Dotaz, 11. 5. 2022

Dobrý den. Mám dotaz , ohledně mé 9 leté vnučky. Od listopadu 2021 , se ji stále objevuje impetigo. Poprvé se objevilo v listopadu 2021. Byla s ním v nemocnici. Od té doby pokaždé když dobrala antibiotika, byla 3 dny v pořádku a po těchto 3 dnech opět impetigo a horečky.Lékařka ji vždy předepíše Framykoin a po týdnu opět antibiotika. Vnučka má atopický ekzém. Od lékařky dostala pouze mast a olej do koupele. Při prvním impetigu jí byl diagnostikován zlatý stafylokok a streptokok Při posledním stěru bylo zjištěno , že jí impetigo vyvolává streptokok , kterého má v nosní dutině.Nevíme si s vnučkou rady. Myslím , že stále opakující se impetigo léčené antibiotiky a mastmi ,které zabírají jen na 3 dny,není dostatečné. Na imunologii ji lékařka odeslala až minulý týden. bohužel čekací doba je 3 měsíce.Dcera v nučce dává vitamíny , aby podpořila imunitu.Chtěla jsem se zeptat , zda neexistuje vakcína proti těmto bakteriím.Děkuji za odpověď .

doc. MUDr. Pavlína Králíčková, Ph.D., 18. 5. 2022

Dobrý den, pokožka trpící atopickým ekzémem má častěji skon k nerovnoměrnému rozložení bakterií, které mohou následně zhoršovat ekzém. Vzniká pak nepříjemný bludný kruh. Je dobře, že jste by...

Následky Covid-19 u dětí

Dotaz, 30. 4. 2022

Dobrý den, existuje prosím seskupení rodičů dětí s poruchami imunity? Máme 4 děti s neurologickými, imunologickými a gastro problémy. Covid delta způsobil dvěma našim dětem vážné zdravotní problémy na tři měsíce. Manželovi rozjel vážnou nemoc. Od ledna do dubna jsme děti vzdělávali sami, aby nejstarší dcera nebyla opět nemocná a mohla se učit na přijímací zkoušky. Nyní je přijata na obě gymnázia, ale její zápas nekončí. Pokud by byla znovu nemocná jako na podzim, mohla by mít při studiu problémy - minimálně s docházkou. Nyní hledáme způsob, jak se vzdělávat v covidové době ve školách. Setkáváme se jen s částečným pochopením. Domnívám se, že děti s postcovidovými následky by měly mít nárok, aby s nimi bylo zacházeno jako s jinými dětmi se zdravotním handicapem. Znáte někoho, kdo řeší něco podobného? Děkuji S pozdravem Marcela Kubartová

doc. MUDr. Pavlína Králíčková, Ph.D., 3. 5. 2022

Dobrý den, zasílám odpověď: Dobrý den, celá Vaše složitá situace mě nesmírně mrzí. Podle mého názoru si bude muset celá společnost připustit, že COVID nelze považovat za běžné nachlazení,...

Alternativa léku

Dotaz, 30. 3. 2022

Dobrý den, manželovi je 76 let, má potvrzeny diagnózy D810, morbus Bechtěrev V a nespecifické střevní záněty. Stanovení diagnózy těžká kombinovaná imunodeficience v roce 2004 už předcházely časté nemoci od dětství. Popisování historie, která vedla k nesnadnému určování, by byla nyní příliš obsáhlá. Dlouhodobě je léčen lékem Imunor, ale v dobách zhoršení stavu byla několikrát použita v rámci léčby na imunologii při FN Olomouc injekční aplikace Immodinu (v té době byl vyráběný Sevapharmou Praha), po které se vždy dostavilo zlepšování. V současné době nastal relaps této těžké nemoci a lék Imunor je nedostačující. U léku Immodin, který se nyní vyrábí na Slovensku, je přerušena výroba. Prozatím jsme zjistili, že na bázi lidských leukocytů se vyrábí pouze lék Transferon v Mexiku. Můžete nám poradit, zda již u nás existuje i jiný lék nežli Imunor? Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

doc. MUDr. Pavlína Králíčková, Ph.D., 4. 4. 2022

Dobrý den, omlouvám se, ale asi Vás zklamu. V rámci poradny nelze konzultovat konkrétní léčbu u konkrétního člověka. To může pouze ošetřující lékař, který zná veškeré podrobnosti. Doporuču...

Zvracení po ránu

Dotaz, 23. 3. 2022

Dobry den, dcera 13 let nepravidelne zvraci, skoro vzdy po ranu jiz 3/4 roku. Absolvovali jsem vysetreni na gastroenterologii presne Sono dutiny brisni, dechovy test na E-pylori, krevni testy na E-pylori a vsechny mozne alergie, take MRI mozku tedy vysetreni na neurologii. Vse zatim bez vysledku. Otoky dcera nema, muze jit o diagnozu HAE? dekuji

doc. MUDr. Pavlína Králíčková, Ph.D., 29. 3. 2022

Krásný den. Pravděpodobnost, že by vaše dcera trpěla hereditárním angioedémem je velmi malá. Jedná se o onemocnění, jehož příznaky jsou přítomny čistě nárazově, u někoho několikráte za živo...

Problémy s otěhotněním

Dotaz, 17. 3. 2022

Dobrý den, byla mi zjištěna zvýšená aktivace nk buněk, předepsan Prednison, což jsou kortikoidy a bojím se je začít užívat. Rozumím tomu tak,že můj imunitní systém likviduje oplodněné vajíčko?Bylo by nějaké jiné řešení, které by zkrotilo můj imunitní systém,je možno otěhotnět I bez něho(šest let snahy)? Co se stane, když (kromě otěhotnění) nebudu kortikoidy užívat?Popřípadě bych poslala výsledky z imunologie Moc Vás prosím o radu .Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den.

doc. MUDr. Pavlína Králíčková, Ph.D., 22. 3. 2022

Dobrý den. Omlouvám se, ale nejsem odborníkem na reprodukční imunologii. Nicméně, pokud Vám lékaři navrhují podání Prednisonu, má to nejspíše své opodstatnění a významným způsobem se pak zvý...

Ekzém a komplementopatie

Dotaz, 20. 2. 2022

Dobry den, je mi 40 let a v souvislosti s dlouhodobou neuspesnou snahou o druhe dite mi byla cca pred 5 lety zjistena komplementopatie (totalni deficit lektinove drahy aktivace komplementu). Nikdy jsem nepozorovala v souvislosti s tim vyssi nemocnost ani jine priznaky (krome casnych potratu bohuzel). Nyni jsem ale prodelala tri virove infekty behem 1 mesice a v loketnich jamkach se mi objevil atopicky ekzem, coz u me take neni bezne (ekzem se sice objevil parkrat jiz v minulosti, ale maximalne co bych spocitala na prstech jedne ruky). Myslite, ze vyse uvedene muze nejak s komplementopatii souviset nebo mam patrat po jine příčině? Predem dekuji za odpoved.

doc. MUDr. Pavlína Králíčková, Ph.D., 22. 2. 2022

Dobrý den. Poruchu lektinové cesty komplementu nepovažujeme na poruchu imunity, spíše jako populační variabilitu. Má svoje výhody i nevýhody. Tak jak sama uvádíte, nemusí vůbec znamenat zv...

3. dávka očkování

Dotaz, 6. 1. 2022

Oprava data 9/2020 3. dávka očkování a vysoké protilátky na covid -19 Dobrý den, dne 30.12.2021 jsem si nechala udělat test na protilátky na covid-19 v laboratoři SangLab K.Vary, s tímto výsledkem: Klíč NČLP Materiál Vyšetření Jednotky Dolní mez Horní mez Hodnocení 50824 B S_covid - 19 IgG kU/I 0,0 50,0 Pozitivní 48799 Prodělaný covid - 19 s hospitalizací od 25.12.2020 - 3.1.2021, druhá dávka očkování proběhla 13.6.2021. Léčím se na astma a mám CHOPN, vysoký tlak, po operaci TEP 29.5.2021 léčena s trombozou od 9/2020 do 5/2021. Tímto prosím o posouzení, zda je pro mě vhodné očkování 3. dávkou. Děkuji

doc. MUDr. Pavlína Králíčková, Ph.D., 10. 1. 2022

Dobrý den, bohužel žádné vyšetření protilátek v současné době nedokáže určit míru ochrany před další infekcí virem SARS-Cov2. Spíše je jen chápáno ve smyslu přítomny-nepřítomny. Díky novým...

Očkování s pásovým oparem

Dotaz, 25. 12. 2021

Už měsíc mám problémy po pásovém oparu teď jsem objednaná na posilující 3 dávku proti covidu. Mám se nechat očkovat. Je mi 72 let.

MUDr. Iva Pončáková, 31. 12. 2021

Dobrý den, Pásový opar není kontraindikací očkování, Existuje sice riziko, že se opar může očkováním (a to kterýmkoli) znovu aktivovat. Proto obvykle svým pacientům doporučuji prevenci tabl...

Očkování proti Covid-19 s idiopatickým angioedémem

Dotaz, 7. 12. 2021

Dobrý den, je mi 35 let a zhruba před 4 lety mi na alergologii, po předchozích vyšetřeních oznámili, že mám idiopatický angioedém - většinou výsevy po stresu, nadměrné fyzické námaze, někdy s menstruačním cyklem, při nachlazení, při zvýšené teplotě. Někdy bez mě známé příčiny. Otoky bývají i v trávícím traktu. Můžu se jít nechat očkovat proti covid-19? Předem děkuji za odpověď.

doc. MUDr. Pavlína Králíčková, Ph.D., 22. 12. 2021

Dobrý den, předpokládám, že u Vás byl vyloučen tzv. hereditární angioedém, tzn. že máte normální hladinu i funkci tzv. C1 inhibitoru. Otoky kůže a současně zažívacího traktu bez!! současné ...

Následky Covid-19

Dotaz, 7. 12. 2021

Dobrý den,měla jsem od 8.listopadu pozitivní test Covid. Probíhaly mně vysoké teploty a když ustálily byly jen zvýšené. Mám stále kolem 37 zvýš.teplotu ,lékař mně udělal CRP a byl 88 tak nasadil antibiotika. TEPLOTU to nesrazilo, mám jí stále. Jsem hodně pořád unavená a musím už jít do práce. Pan lékař zatím neřeší zdrav stav a já bych potřebovala už jít do práce.procesu. Prosím Pěkně neporadili by jste mi předem Vám moc děkuji.

doc. MUDr. Pavlína Králíčková, Ph.D., 22. 12. 2021

Dobrý den, rekonvalescence po COVIDu je velmi individuální a nemáme moc prostředků, jak ji ovlivnit. Bakteriální infekce po prodělaném onemocnění nejsou nijak zřídkavé. I když na druhou st...

Vakcína Adacel

Dotaz, 27. 11. 2021

Dobrý den je v pořádku že paní doktorka očkovala mého pětiletého syna adacelem když mu po odběrech zjistila že má nižší imunitu ? Syn má teď v místě vpichu červený tvrdý flek 8 cm předem děkuji za odpověď

doc. MUDr. Pavlína Králíčková, Ph.D., 1. 12. 2021

Dobrý den, vakcína Adacel je neživá vakcína, proto je ji možné podat i jedinců se sníženou imunitou. V tomto směru nevyvolává nežádoucí účinky, jen dle závažnosti poruchy imunity může odpov...

Očkování proti covid-19 s alergií na sulfoamidy

Dotaz, 23. 11. 2021

Mohu se nechat oočkovat proti covidu,jsem li alergická na sulfoamidy? Alergii jsem prodělala před 60 lety. Děkuji.

doc. MUDr. Pavlína Králíčková, Ph.D., 1. 12. 2021

Dobrý den, kontraindikace očkování proti onemocnění COVID19 za použití mRNA vakcín se týká pouze lidí s prokázanou alergií na polyethylénglykol či polysorbát. Alergie na sulfonamidy není r...