Váš dotaz bude po zodpovězení sloužit jako zdroj informací také dalším uživatelům se stejnými či podobnými obtížemi. Z těchto důvodů jsou všechny dotazy plně zveřejňovány a žádostem o nezveřejnění nemůžeme vyhovět. Děkujeme za pochopení.

Položit dotaz do poradny


Souhlasím, aby společnost MeDitorial, s.r.o., se sídlem Sokolská 31/490, 120 26 Praha 2, IČO 27199151 (dále jen „Společnost“), zpracovávala mé osobní údaje pro účely mé registrace a využití služeb vzdělávacích a populárně naučných webů z oblasti zdravotnictví provozovaných Společností a to včetně soutěží v rámci těchto služeb pořádaných, v souladu se zákonem č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů (dále jen „zákon o ochraně osobních údajů“) ve znění pozdějších předpisů a v souladu s nařízením č. 2016/679 Evropského parlamentu a Rady EU o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů (dále jen „obecné nařízení o ochraně osobních údajů“) a to maximálně na období 5 let od poslední aktivity uživatele nebo do odvolání tohoto mého souhlasu.

Současně souhlasím, aby Společnost zpracovávala mé osobní údaje zvláštní kategorie, konkrétně pak o mém zdravotním stavu, a to za účelem vypracování odpovědi odborníka v rámci internetových poraden, pokud takovéto služby využiji. V takovém případě souhlasím, aby Společnost mnou poskytnuté osobní údaje, a to jak jmenné a adresné, tak osobní údaje zvláštní kategorie týkající se mého zdravotního stavu, zpracovávala a dále poskytla spolupracujícím odborníkům, kteří se budou zabývat mými dotazy v rámci zvolené internetové poradny na základě mého výslovného dotazu či požadavku.

Potvrzuji, že jsem obeznámen se svými právy související se zpracováním dle výše zmíněných právních předpisů, a to jak ve vztahu k osobním údajům, tak i ke zvláštní kategorii osobních údajů, zejména pak:

  • s právem na přístup ke svým osobním údajům, jejich opravu nebo jejich výmaz, popřípadě s omezením zpracování;
  • s právem vznést námitku proti zpracování;
  • s právem na přenositelnost údajů ve strukturovaném, běžně používaném a strojově čitelném formátu;
  • s právem kdykoliv souhlas se zpracováním odvolat;
  • a s právem podat stížnost u dozorového úřadu, kterým je Úřad pro ochranu osobních údajů.

Současně potvrzuji, že jsem obeznámen se způsobem nakládání s mými osobními údaji a jejich zpracováním vč. zvláštní kategorie osobních údajů, zejména že:

  • mé osobní údaje jsou zpracovány pouze v rozsahu, ve kterém byly mnou poskytnuty a pouze pro shora uvedené účely;
  • Společnost provádí s mými údaji následující úkony: ukládá je do databáze uživatelů, upravuje je v případě, že je doplním nebo se dožádám úpravy, vyhledává je v rámci své databáze, třídí je dle jednotlivých kritérií pro dotazy poradny a likviduje je po uplynutí shora uvedené lhůty pro zpracování nebo po odvolání mého souhlasu.

V případě jakýchkoliv dotazů ohledně zpracování osobních údajů nebo v případě uplatnění výše uvedených práv se mohu ve věci ochrany mých osobních údajů či uplatnění práv k ochraně mých osobních údajů obrátit na pověřenou osobu na emailovou adresu osobniudaje@meditorial.cz​ nebo na telefonní číslo 212 249 013, případně na pověřence pro ochranu osobních údajů Společnosti, Márii Chvajovou Staňkovou, na e-mailové adrese stankova@stankovapartneri.cz.

Potvrzuji, že svým souhlasem dávám Společnosti výslovný souhlas a zákonný důvod pro zpracování mých osobních údajů vč. zvláštní kategorie údajů v souladu se zněním zákona o ochraně osobních údajů a obecným nařízením o ochraně osobních údajů.

Na Vaše dotazy odpovídá

MUDr. Pavlína Králíčková, Ph.D.

Ústav klinické imunologie a alergologie Fakultní nemocnice Hradec Králové

Dobrý den,syn 5 let má pravděpodobně pfapa syndrom,je nějaká léčba která by mohla pomoci.Dekuji.

Dobrý den, PFAPA je poměrně časté onemocnění dětí předškolního věku, diagnostika je vlastně vylučovací. Dítě trpí opakovaně několikadenními stavy vysokých horeček často provázených bolestmi v krku, zvětšenými krčními uzlinami či aftami. Tento stav není způsoben žádnou infekcí, jedná se o problém řízení (regulace) imunitního systému. Během měsíců či několika let samovolně odezní. Lékaři ke zkrácení počtu dnů s horečkami podávají kortikoidy v den nástupu horeček. V některých případech pomůže i odstranění krčních mandlí. Rozhodnutí je vždy zcela individuální. V dospělosti tyto děti obvykle nemívají žádné problémy s imunitním systémem. Příčina není známá. Zjednodušeně lze říci, že imunita reaguje nepřiměřeně, nadměrně na zcela běžné podněty. Pokud obtíže přetrvávají do dospělosti či jimi trpí i někteří další vaši příbuzní je vhodné ještě navštívit imunologa, aby vyloučil jiná velmi vzácná onemocnění spojená s opakujícími se horečkami.

Dobrý den chtěla jsem se zeptat vzdicky dostanu průjem když jsem venku chtěla bych se zeptat čím to může jestly to může být psychického stavu pozdravem staniekova

Dobrý den, pokud myslíte slovem "venku" delší pobyt např. dovolenou, pak je možných příčin několik. Psychický stres může být jedním z nich. Často hraje roli i změna stravovacích návyků a jídelníčku, která se nemusí vždy líbit našim bakteriím ve střevě, protože nedostávají to, na co jsou zvyklé. Výjimečně se však může jednat i o první projevy počínajícího střevního onemocnění, jako je celiakie či nespecifické střevní záněty. Při zhoršování obtíží či objevování se i mimo období dovolené je pak vhodná konzultace s gastroenterologem.

Dobry vecer pani doktorko..chci se zeptat jake jsou moznostiv lecbe autoimunity ktere mi byla zjistena jak endokrinologem tak gastro...mela jsem problem pri uzivani dlouhodobe Letroxu 50/se mi z hypofunce prehouplo na hyperfunkci do "poradku" mi to dal Bohuzel Prednison ktery jse uzivala do ztracena pres rok...dalsi problem gastroenterolog mi udelal test na AMA...a ukazalo se mam biliarni cholangitidu..po uzivani ted Ursosanu se mi hodnoty jat.testu trochu upravily...muj dotaz zni...existuje lek ktery mi mou autoimunitu.. "Umravnil"? V praze 4..u imunolozky pred lety mi rekla ze pro me nic nemuze udelat..ze mam cirkulujiciho imunokoka...moc dekuji za vasi odpoved...

Vážená paní Zuzano, bohužel Vás moje odpověď zklame. Doposud se nepodařilo nalézt ideální lék, který by dokázal spravit chybně pracující imunitní systém, který rozpoznává nebezpečí v místech, kde žádné nehrozí, ve Vašem případě ve štítné žláze a žlučových cestách. Obvykle totiž nejde o jednu chybu na jednom konkrétním místě, ale celou sérii slabin, které se projeví při současném vzniku náhodných dalších okolností (stres, infekce, hormonální výkyvy a jiné). Nelze tedy ani odhadnout, zda-li těmito dvěma onemocněními u Vás vše skončí anebo se v budoucnosti projeví něco dalšího. Lékaři však na to budou myslet a v případě nových obtíží vždy zaměří svá vyšetření vhodným směrem, aby mohlo být onemocnění podchyceno zavčasu, dříve než nadělá závažné škody. Bohužel nevím, co myslíte pojmem cirkulující imunokok, možná se mohlo spíše jednat o cirkulující imunokomplexy. V minulosti se jednalo u běžné vyšetření, ale velmi nespecifické, které mělo odpovědět na to, zda člověk trpí či má sklon trpět autoimunitním onemocněním spojeným s tvorbou autoprotilátek. Dnes se již prakticky nepoužívá, protože máme k dispozici přesnější metody, které přesně např. určí, zda vaše tělo vyrábí protilátky proti štítné žláze či třeba žlučovým cestám (antimitochondriální faktor - AMA) a široké spektrum dalších. Snad se v budoucnosti obecně působícího léku na "umravnění imunitního systému" dočkáme, vědci na tom pilně pracují.

Dobrý den může se porucha imunity prokázat i u dospělé osoby ?od dětství trpím na zápal plic záněty dutin afty plísně v puse a jako dítě jsem musela podstoupit transplantaci kostní dřeně jinak bych zemřela ,mám dvě dcerky straší měla nezhoubný nádor v žaludku a neustále nemocná jezdíme do Motola a tam ji chtějí také udělat odběry na imunitu , mladší dceři v Motole zjistily Cystickou fibrozu jinak se lecim na astma a potravinové alergie máme lepek a mléko je to dost náročné nemůžu chodit moc do kolektivu jinak hodně marodím a dcerky to samé může to souviset s poruchou imunity? máme i v rodině špatné zuby velkou kazivist, děkuji Jitka .

Dobrý den, bohužel neuvádíte, pro které onemocnění Vám byla v dětství provedena transplantace kostní dřeně. Předpokládám, že spíše pro nějaké krevní onemocnění. I tato historie může s sebou nést celoživotní potíže s imunitním systémem, které nemusí mít vrozený podklad. Nicméně nemůže být plně vyloučena ani vrozená porucha. Při takto vysoké nemocnosti si jistě zasloužíte imunologické vyšetření, které Vám ozřejmí současnou situaci. Genetické vyšetření poté navrhuje genetik na doporučení imunologa. Je však potřeba upozornit na Váš stav po transplantaci kostní dřeně, aby bylo dané vyšetření provedeno správně.

Je mi 45 let, cca od r.2015 na bercich numularni dermatitida penizkova, pak klid a od r. 2017 atopicky ekzem hlavně briska prstu rukou dishidroticky ekzem uporne už rok, čtyřikrát hospitalizace vzplanuti abces ruky finále MRSA, nyní prý negativní. Od unora-2019 jsem v neschopnosti cynický se opakují problemy s prsty a-uporne-svedeni kuze v noci nespavost cca od 1.30 hod. každé ráno. Prý jsem v pořádku, vše v normě. Beru -jovesto a-na pruritus dithiaden, nezabírá. Nevím už co mám dělat, dodržují i antihistaminovou dietu. Jsem zoufalá. Nefunguju pri běžných činnostech kuze je strasne citlivá nejhorší briska prstu a nespavost. Poradite je to vůbec řešitelné?

Dobrý den, kožní onemocnění mohou být velmi úporná. Z Vašeho dotazu to nevyplývá přesně, ale předpokládám, že docházíte k nějakému kožnímu lékaři. Pokud Váš kožní nález odpovídá atopickému ekzému, pak nejsou základem léky, ty jen zmírní svědění, ale pokožku je nezbytné ošetřovat mastmi dle doporučení lékaře. Pokud současný obraz není typický, pak je vhodné vyloučit kontaktní alergii. Opět provádí kožní lékař. Jedná se o náplasťové testy na záda k vyloučení alergie na různé složky kosmetiky, kovy či jiné chemické látky. To, že je takto postižená pokožka náchylná k bakteriální infekcí, není nijak výjimečné. Poškozená kožní bariera je ideálním místem pro usídlení či přemnožení různých typů bakterií. Vyšetření na imunologii je jistě možné, ale bude mít jen podpůrnou hodnotu. Často se na nic bohužel nepřijde. Potravinová alergie obvykle v dospělém věku bývá příčinou jen výjimečně. Někdy je vhodné uvážit biopsii. Pokud jde o vlastní svědění, lze vyzkoušet po poradě s lékařem i jiné léky na alergii, ale hlavně je podávat v dostatečné dávce, až 4 tbl za den. Na noc proti svědění je kromě Dithiadenu možné vyzkoušet lék s názvem Atarax (jen na předpis), ale neznám další okolnosti Vašeho zdravotního stavu, takže nevím, zda je pro Vás vhodný. Vše konzultujte s Vaším kožním lékařem.